WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Co jak co, ale żeby z piwa wytwarzać wydajny węgiel aktywny?

Co jak co, ale żeby z piwa wytwarzać wydajny węgiel aktywny?

Proces produkcji piwa jest bardziej skomplikowany, niż może się nam wydawać, a wiążące się z nim odpady wcale nie są niewielkie. Czyżby jednak znaleziono świetny sposób na wykorzystanie jednego z nich?

Według Queen’s University Belfast browary w samej Unii Europejskiej browary pozbywają się około 3,4 miliona ton zużytego ziarna jęczmienia rocznie. Dlatego też badacze pod przewodnictwem dr Ahmeda Osmana opracowali proces, który ma za zadanie wykorzystać te odpady w możliwie najlepszy sposób.

Wszystko rozpoczyna się od wysuszenia ziarna, które następnie jest poddawane dwustopniowej obróbce chemicznej i cieplnej, która wykorzystuje kwas fosforowy. Na mecie otrzymany produkt przemywa się wodorotlenkiem potasu, a w tym wszystko najlepsze jest to, że potrzebne chemikalia nie są specjalnie drogie.

Finalnie powstaje drzewny węgiel aktywowany, który może znaleźć zastosowanie po prostu tam, gdzie się go wykorzystuje, a więc do palenia w kominku, grillu, czy nawet do produkcji filtrów na bazie węgla. W testach laboratoryjnych 1 kg zużytego ziarna było wystarczające do wytworzenia wystarczającej ilości węgla, aby pokryć „100 boisk piłkarskich”.

Technikę tę można również wykorzystać do tworzenia nanorurek węglowych, które – między innymi – są włączane do lepszych akumulatorów, tranzystorów, a nawet sztucznych mięśni.

Ostatecznie zespół ma nadzieję, że technologia ta nie tylko pomoże zapobiec marnowaniu się zużytego ziarna, ale może także pobudzić lokalną gospodarkę regionów, w których znajdują się browary.

ŹRÓDŁO: New Atlas