WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Czerwone wino może być kluczem do nowych noszonych technologii

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze wykorzystali kwas garbnikowy pozyskiwany z wina do tworzenia znacznie mocniejszych elastycznych urządzeń do noszenia. Dodatek ten poprawia mechaniczne właściwości materiałów takich jak bawełna.

Na podstawie swojego odkrycia zespół opracował nowe urządzenia do noszenia, takie jak pojemnościowe czujniki oddechu czy sztuczne dłonie pracujące w ekstremalnych warunkach. Wcześniej tego typu urządzenia ulegały awarii po wielokrotnym zginaniu a teraz ich żywotność została znacznie przedłużona.

Czytaj też: Czy wiecie czym są ploonety?

Badania wykazały, że bez warstwy kwasu garbnikowego przewodnictwo jest nawet kilka tysięcy razy mniejsze niż w przypadku próbek z nałożonym kwas. Powłoka więc łatwo się wtedy odrywa co powoduje psucie urządzenia.

Ulepszona przewodność pozwoli także na wykorzystanie choćby bawełny zamiast sztywnego i niewygodnego nylonu. Co więcej technologia ta pozwala na drukowanie warstw od razu na materiale co jeszcze bardziej ułatwia otrzymywanie nowych urządzeń.

Czytaj też: Proste roboty Tribots działają jak Zergi… albo mrówki

Źródło: Phys