Smak określany jako kwaśny ma bezpośredni związek z kwasowością. Z chemicznego punktu widzenia, smak kwaśny odczytują kubki smakowe jako duża obecność protonów. Nasze ciało ewoluowało, aby właśnie w taki sposób odczytywać ich nadmiar.
Jednakże, aby przetrwać ludzie muszą jeść sporo witaminy C – inaczej mogą zachorować na szkorbut. Większość stworzeń może sama produkować tę substancję, jednakże nie dotyczy to ludzi. 61 milionów lat temu, genu kodujące witaminę C u ssaków zmutowały. Przez to straciliśmy zdolność do syntezy własnej witaminy C.
Czytaj też: Niesamowity obraz pokazuje kosmiczne „fajerwerki”
W związku z tym musimy spożywać sporo owoców posiadających tę witaminę. Jabłka czy pomarańcze nie wywołują u nas krzywienia się, ale cytryny już tak. Naukowcy mówią, że jest to reakcje na odrzucenie. Nasze ciało z jakiegoś, nieznanego jeszcze powodu, daje nam znać, że nie powinniśmy tego jeść. Badacze chcą teraz zgłębić ten temat i dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje.
Czytaj też: Ogromne gniazda os nawiedzają Alabamę
Źródło: Livescience