Zapewne każdy miłośnik soku z pomarańczy oraz ekologii chciałby przygarnąć w swoim domu taki oto eksperymentalny automat o nazwie „Feel the Peel”. Ten bowiem nie tylko serwuje nam świeżo wyciśnięty sok, ale też zajmuje się przerabianiem skórek z pomarańczy na wykorzystywane w całym procesie kubki.
Czytaj też: Wydrukowane siodełko rowerowe zadba o Waszą wygodę
Proste? Proste. Chociaż nie do końca. W tej 3,1-metrowej instalacji od włoskiej firmy projektowej Carlo Ratti Associati i globalnej firmy Eni wszystko zaczyna się od wrzucenia do ogromnej kopuły nad klientami 1500 pomarańczy. Te wędrują sobie wzdłuż specjalnego toru i gdy klient zamawia szklankę soku pomarańczowego, automat kroi je w połowie, wyciska, a resztki wrzuca do zbiornika na dole.
Kiedy zgromadzi się w nim odpowiednia ilość skórek, wbudowane maszyny suszą je, mielą w proszek, a następnie mieszają ze sproszkowanym bioplastikiem z kwasu polimlekowego. Po podgrzaniu i stopieniu uzyskanej mieszaniny jest ona wytłaczana w postaci filamentu przez zintegrowaną drukarkę 3D, tworząc kubki, w których podaje się sok w tym samym automacie. Klienci z kolei zwracają te kubki do recyklingu.
Nieźle jak na (nie)zwyczajną sokowirówkę Feel the Peel.
Czytaj też: Enzym z roślin może zmienić rozwój leków
Źródło: New Atlas