Reklama
aplikuj.pl

Gąbka kuchenna lepsza od szalki Petriego. Zaskakujące wyniki eksperymentu

Gąbka kuchenna lepsza od szalki Petriego. Zaskakujące wyniki eksperymentu

Okazuje się, że gąbka kuchenna znacznie lepiej od szalki Petriego sprawdza się w formie pożywki dla drobnoustrojów. Z jednej strony brzmi to niezbyt zachęcająco, ale z drugiej jest bardzo przydatne w kontekście badań naukowych.

Zespół badawczy złożony z przedstawicieli Uniwersytetu Duke’a zaprezentował na łamach Nature Chemical Biology wyniki swoich badań poświęconych upodobaniom bakterii do osiedlania się na gąbkach kuchennych. Jak wyjaśnia Lingchong You, te mikroorganizmy są niczym ludzie – niektóre świetnie rozwijają się w izolacji, podczas gdy inne nie radzą sobie z takim stanem.

Czytaj też: Co ma wspólnego wino, czekolada i srebro? Odpowiedzią jest ta powłoka tekstylna niszcząca bakterie

Gąbka kuchenna lepsza od szalki Petriego. Zaskakujące wyniki eksperymentu

Naukowcy zaobserwowali, że w złożonej gatunkowo społeczności, w której zachodzą zarówno pozytywne, jak i negatywne stosunki, istnieje pośrednia ilość interakcji maksymalizująca jej ogólne współistnienie. Kiedy jednak bakterie są hodowane w warunkach laboratoryjnych, to zazwyczaj obejmuje to jeden konkretny szczep. W jego rozwoju mają pomóc odpowiednie warunki w zakresie dostępnego pożywienia, ciepła oraz światła.

Gąbka kuchenna stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii

Autorzy badań stworzyli płynne podłoże zawierające wiele szczepów E. coli i rozprowadzili je na płytkach z przestrzeniami do wzrostu, które były różnych rozmiarów. Ich wielkość i liczebność były na tyle odmienne, że w niektórych mogły gromadzić się wyłącznie bakterie z tego samego szczepu, podczas gdy w innych pojawiało się wiele różnych. Okazało się, że w przestrzeniach o pośrednich rozmiarach panujące warunki zapewniały najbardziej wydajny wzrost.

Czytaj też: Te bakterie przetrwają niemal wszystko. Żyją w warunkach, które dawniej prawdopodobnie panowały na Marsie

Kiedy jednak „profesjonalne” przestrzenie zostały zastąpione przy pomocy gąbek kuchennych, to okazało się, że wyniki były nawet lepsze niż w przypadku przestrzeni o teoretycznie idealnych rozmiarach. Wygląda na to, iż tajemnicą sukcesu jest w tym przypadku warstwowa struktura tych powszechnie używanych akcesoriów kuchennych oraz ich zdolność do magazynowania wody.