Gąbka kuchenna lepsza od szalki Petriego. Zaskakujące wyniki eksperymentu

Okazuje się, że gąbka kuchenna znacznie lepiej od szalki Petriego sprawdza się w formie pożywki dla drobnoustrojów. Z jednej strony brzmi to niezbyt zachęcająco, ale z drugiej jest bardzo przydatne w kontekście badań naukowych.

Zespół badawczy złożony z przedstawicieli Uniwersytetu Duke’a zaprezentował na łamach Nature Chemical Biology wyniki swoich badań poświęconych upodobaniom bakterii do osiedlania się na gąbkach kuchennych. Jak wyjaśnia Lingchong You, te mikroorganizmy są niczym ludzie – niektóre świetnie rozwijają się w izolacji, podczas gdy inne nie radzą sobie z takim stanem.

Czytaj też: Co ma wspólnego wino, czekolada i srebro? Odpowiedzią jest ta powłoka tekstylna niszcząca bakterie

Naukowcy zaobserwowali, że w złożonej gatunkowo społeczności, w której zachodzą zarówno pozytywne, jak i negatywne stosunki, istnieje pośrednia ilość interakcji maksymalizująca jej ogólne współistnienie. Kiedy jednak bakterie są hodowane w warunkach laboratoryjnych, to zazwyczaj obejmuje to jeden konkretny szczep. W jego rozwoju mają pomóc odpowiednie warunki w zakresie dostępnego pożywienia, ciepła oraz światła.

Gąbka kuchenna stwarza idealne warunki do rozwoju bakterii

Autorzy badań stworzyli płynne podłoże zawierające wiele szczepów E. coli i rozprowadzili je na płytkach z przestrzeniami do wzrostu, które były różnych rozmiarów. Ich wielkość i liczebność były na tyle odmienne, że w niektórych mogły gromadzić się wyłącznie bakterie z tego samego szczepu, podczas gdy w innych pojawiało się wiele różnych. Okazało się, że w przestrzeniach o pośrednich rozmiarach panujące warunki zapewniały najbardziej wydajny wzrost.

Czytaj też: Te bakterie przetrwają niemal wszystko. Żyją w warunkach, które dawniej prawdopodobnie panowały na Marsie

Kiedy jednak “profesjonalne” przestrzenie zostały zastąpione przy pomocy gąbek kuchennych, to okazało się, że wyniki były nawet lepsze niż w przypadku przestrzeni o teoretycznie idealnych rozmiarach. Wygląda na to, iż tajemnicą sukcesu jest w tym przypadku warstwowa struktura tych powszechnie używanych akcesoriów kuchennych oraz ich zdolność do magazynowania wody.