Naukowcy odkryli i ujawnili gen marchewki, który odpowiada za karotenoidy, krytyczne źródło witaminy A oraz pigmentu, który sprawia, że niektóre owoce i warzywa stają się pomarańczowe lub czerwone.

Gen, odpowiadający za to, został nazwany DCAR_032551 i został on odkryty podczas kompletnego dekodowania genom marchewki, który został opublikowany w Nature Genetics. Główny badacz zauważa:

Niedobór witaminy A jest globalnym wyzwanie. Karotenoidy sprawiają, że marchewka staje się ważnym źródłem prowitaminy A w ludzkiej diecie.

Marchewka dołączyła właśnie do około tuzina warzyw, których genom został opublikowany. Są to jeszcze między innymi ziemniaki, ogórki, pomidory czy papryka. Dzięki takim badaniom łatwiej będzie zwiększyć odporność na choroby i wartość odżywczą u innych gatunków.

Generalnie marchewki załadowane są beta-karotenem, naturalną substancją chemiczną, którą ciało przekształca w witaminę A. Im kolor jest bardziej pomarańczowy tym więcej jest tej substancji. Witamina A jest niezbędna do normalnego wzrostu, prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego czy wizji. Karotenoidy to także antyoksydanty, które chronią przed chorobami serca i niekórymi nowotworami. Co jest także ciekawe, to fakt, że marchewka wraz z kilkoma innymi warzywami ma o 20% więcej genów niż ludzie. 113 milionów lat temu marchewka odłączyła się od winogrona, a 10 milionów lat po tym od kiwi. Jej dzicy przodkowie pochodzili z centralnej Azji. Także nie ma jej genetycznie zmodyfikowanej wersji na rynku międzynarodowym. Krótko mówiąc- samo zdrowie!

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej