Uprawa ryżu jest jedną z najważniejszych na świecie. Ponad 3 miliardy ludzi spożywa ryż codziennie, mowa tu zwłaszcza o krajach na terenie Azji. Ryż ma jednak niewielką wartość odżywczą, zwłaszcza biały, w którym usuwane są bardziej wartościowe części. Dostarcza on jedynie węglowodanów i zmniejsza poczucie głodu.

W konsekwencji ludzie, którzy opierają swoje posiłki na ryżu, mogą być ofiarami tzw. „ukrytego głodu”, bo w ich diecie często brakuje ważnych mikroelementów takich jak żelazo, cynk i prowitamina A.

Światowa Organizacja Zdrowia ma dane, które wskazują, że ok. 2 miliardów ludzi cierpi na anemie, która często powodowana jest przez niedobór żelaza. Stwarza to nawet śmiertelne zagrożenie dla kobiet ciężarnych i dzieci.

Naukowcy z Uniwersytetu w Melbourne opisali, w jaki sposób udało im się uzyskać zmodyfikowany genetycznie ryż o zwiększonej zawartości żelaza i cynku poprzez proces o nazwie biofortyfikacja.

Uzyskane wyniki okazały się lepsze od oczekiwanych: planowano zwiększenie zawartości żelaza z 2-5 ppm na co najmniej 13, a cynku z 16 ppm na 28, a uzyskano 15 ppm żelaza i 45 cynku.

Co ważne da się to uzyskać nie tylko w warunkach laboratoryjnych, naukowcy już planują wdrożenie technologii w krajach rozwijających się, gdzie problem głodu stanowi olbrzymi problem.

Źródło: Phys.org

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej