WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Test Huawei MateBook 13 2020 AMD. Czy ten Ryzen jest faktycznie gorszy?

Test Huawei MateBook 13 2020 AMD. Czy ten Ryzen jest faktycznie gorszy?

Firma Huawei niedawno wprowadziła na polski rynek MateBooka 13 2020 z procesorem AMD Ryzen. Patrząc na specyfikację i zapowiedzi producenta, wybierając wariant AMD dostaniemy przede wszystkim laptopa w znacznie niższej cenie, ale kosztem czasu pracy na pojedynczym ładowaniu oraz dotykowego ekranu. Czy różnice są aż tak duże? I jak wypada porównanie wydajności obu laptopów? Sprawdźmy.

Zestaw i specyfikacja

W charakterystycznym białym pudełku Huawei standardowo dokłada do MateBooka 13 2020 ładowarkę z odczepianym kablem USB-C oraz hub z dodatkowymi portami (HDMI, USB-A i USB-C), podłączany do portu USB-C.

Specyfikacja Huawei MateBook 13 2020 AMD:

  • metalowa obudowa o wymiarach 286 x 211 x 16mm, masa 1,30 kg,
  • ekran LED IPS, błyszczący, o przekątnej 13 cali, rozdzielczość 1400 x 2160 pikseli, proporcje 3:2,
  • procesor AMD Ryzen 5 3500U (4 rdzenie, 8 wątków, 2,1 – 3,7 GHz, 6 MB cache),
  • 8 GB pamięci RAM, LPDDR4, 2400 MHz dual-channel, brak wolnych slotów,
  • dysk SSD M.2 512 GB,
  • grafika AMD Radeon Vega 8,
  • 1x port USB-C, 1x port USB-C z obsługą Display Port, gniazdo Jack 3,5mm,
  • łączność Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, czytnik linii papilarnych, kamera internetowa 1 Mpix, podświetlana klawiatura,
  • 3-komorowy akumulator o pojemności 41,8 Wh z obsługą szybkiego ładowania,
  • cena: 3199 zł.

W przypadku wariantu z Intelem mieliśmy:

  • metalowa obudowa o wymiarach 286 x 211 x 16mm, masa 1,30 kg,
  • ekran LED IPS, błyszczący, dotykowy, o przekątnej 13 cali, rozdzielczość 1400 x 2160 pikseli, proporcje 3:2,
  • procesor Intel Core i7-10510U (4 rdzenie, 8 wątków, 1,8 – 4,9 GHz, 8 MB cache),
  • 16 GB pamięci RAM, DDR3, 2133 MHz, brak wolnych slotów,
  • dysk SSD M.2 512 GB,
  • grafika Nvidia GeForce MX250, 2048 MB pamięci GDDR5,
  • 1x port USB-C, 1x port USB-C z obsługą Display Port, gniazdo Jack 3,5mm,
  • łączność Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, czytnik linii papilarnych, kamera internetowa 1 Mpix, podświetlana klawiatura,
  • akumulator o pojemności 41,7 Wh z obsługą szybkiego ładowania,
  • cena: 5999 zł.

MateBook 13 2020 z AMD od wariantu z Intelem różni się tylko nalepką

Gdybyśmy zdjęli naklejki informujące o użytym typie procesora, MateBooki 13 2020 byłyby identyczne. Wariant z AMD i Intelem mają dokładnie tę samą klawiaturę, touchpad, obudowę (łącznie z masą). Są też identycznie wykonane.

Identyczny jest też model ekranu, choć ten w wariancie z AMD został pozbawiony dotykowego panelu. Jakość obrazu jest taka sama. Łączność z innymi urządzeniami, na czele z Huawei Share OneHop działa tak samo w obu laptopach.

Poza brakiem dotykowego ekranu pod kątem codziennej pracy mamy więc identyczne wrażenia z użytkowania. Dlatego też jeśli chodzi o te kwestie, to zapoznajcie się z poniższą recenzją MateBooka 13 2020 w wariancie z Intelem.

Czytaj też: Test Huawei MateBook 13 2020. Te laptopy są zbyt dobre!

W codziennej pracy nie ma różnicy

Oba warianty MateBooka 13 2020 w codziennej pracy z Internetem i dokumentami wygląda identycznie. Nawet w przypadku obróbki zdjęć czasy reakcji są w zasadzie takie same. O ile są to pojedyncze zdjęcia. Ale już jeśli chciałbym wczytać np. 10 zdjęć w formacie RAW jednocześnie, to wariant z Intelem zrobi to szybciej. Tutaj nie bez znaczenia będzie też mniejsza ilość pamięci RAM w laptopie z procesorem AMD Ryzen. Choć jest ona szybsza.

Laptop w wariancie z procesorem AMD bez problemu działa z podłączonym monitorem 4K. Nawet jeśli musi przy tym wyświetlać obraz na dwóch ekranach. Tutaj też czasy reakcji są w obu laptopach takie same.

Diabeł tkwi w szczegółach

Jeśli w codziennej pracy nie zobaczymy aż tak dużych różnic, to gdzie one są? Bardzo dobrze zauważymy je w benchmarkach. Mniej pamięci RAM i słabszy procesor widać mają odbicie wynikach. Nie jest to ogromna różnica, ale wariant z procesorem AMD wyraźnie przegrywa pod względem wydajności. Zaskakują za to wysokie wyniki w CristalDiskMarku.

Różnice szczególnie mocno widać w teście dużego obciążenia procesora. Jak możecie zobaczyć na wykresie, procesor AMD pracuje znacznie równiej. W zasadzie idealnie równo, ale przy wyraźnie niższym taktowaniu. Dlatego też w bardziej obciążającej pracy, takie jak właśnie wspomniana obróbka wielu zdjęć lub edycja filmów, wariant z Ryzenem sprawdzi się znacznie gorzej.

MateBook 13 2020 AMD 3D Mark Time Spy Stress Test
MateBook 13 2020 Intel 3D Mark Time Spy Stress Test

Jeśli chodzi o gry, to pomimo różnicy w wydajności w benchmarkach, na AMD pogramy niemal równie komfortowo jak na wariancie z Intelem i dodatkową grafiką GeForce MX250. Różnice w starszych grach i sieciowych strzelankach, nawet typu Fortnite (o PUBG i Call of Duty Warzone zapominamy) to maksymalnie kilka klatek na sekundę. Układy AMD Vega bardzo pozytywnie zaskakują w kwestii grania na laptopie. Oczywiście o nowych tytułach AAA możemy zapomnieć, ale nieco starsze produkcje stoją dla nas otworem.

Kultura pracy obu laptopów jest równie wysoka. MateBooki zaczynają wydawać dźwięku dopiero przy większym obciążeniu. W trakcie codziennej, podstawowej pracy biurowej pozostają bezgłośne. Nie ma też żadnych problemów z przegrzewaniem się. Dopiero seria benchmarków spowodowała wyraźny wzrost temperatury.

Bateria – czy z tym AMD jest faktycznie tak źle?

Huawei deklaruje, że MateBook 13 2020 z procesorem Intela pozwala na ponad 11,5 godziny ciągłego odtwarzania filmów. W przypadku wariantu z procesorem AMD jest to już tylko 7 godzin. Różnica jest więc spora.

W praktyce, jeśli ustawimy jasność ekranu na 50%, to MateBook 13 2020 z Intelem pozwoli na ok 9,5 godziny odtwarzania filmów, a opcja z AMD na ok 7,5 godziny. Różnica już nie jest tak duża, ale rośnie w przypadku normalnego użytkowania.

W trakcie normalnej pracy biurowej z maksymalnym podświetleniem, MateBook 13 2020 z procesorem AMD działa niecałe 3,5 godziny. Przyciemniając ekran do ok 50% uda się ten wynik podnieść do niecałych 5 godzin. Skromnie, ale to wyniki, których mogliśmy się spodziewać.

MateBook 13 2020 AMD to świetna alternatywa dla mniej wymagających użytkowników

Często spotykam się z pytaniem – jaki kompaktowy laptop wybrać. Zazwyczaj w wymaganiach pada podstawowe przeglądanie Internetu, praca z dokumentami i oglądanie filmów. Okazyjnie jakaś prosta gra. Idealnym wyborem wydaje się wtedy MateBook 13 2020, ale warianty z procesorami Intela nie są tanie. To odpowiednio 3999 zł w wersji – i5/8GB/512GB oraz 5999 zł w wersji – i7/16GB/512GB/MX250. Dla wielu osób to zbyt duży wydatek.

W przypadku wariantu z procesorem AMD ceny są znacznie niższe – 2999 zł w wersji z dyskiem 256 GB i 3199 zł w wersji 512 GB. To bardzo duża różnica. Oczywiście idziemy wtedy na pewne ustępstwa w postaci krótszego czasu pracy na pojedynczym ładowaniu oraz braku ekranu dotykowego. Coś za coś. Ale do podstawowych zastosowań ciężko o lepszy sprzęt.

Dlatego też MateBooka 13 2020 polecałbym w zależności od potrzeb:

  • Internet, dokumenty, filmy, proste gry – MateBook 13 2020 AMD,
  • to co powyżej, ale z dotykowym ekranem i lepszą baterią oraz większą wydajnością przy edycji zdjęć – MateBook 13 2020 Intel i5,
  • większa wydajność w obróbce zdjęć i przede wszystkim filmów – MateBook 13 2020 Intel i7.