WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Testy

Test Huawei MateBook 13 2020 AMD. Czy ten Ryzen jest faktycznie gorszy?

Firma Huawei niedawno wprowadziła na polski rynek MateBooka 13 2020 z procesorem AMD Ryzen. Patrząc na specyfikację i zapowiedzi producenta, wybierając wariant AMD dostaniemy przede wszystkim laptopa w znacznie niższej cenie, ale kosztem czasu pracy na pojedynczym ładowaniu oraz dotykowego ekranu. Czy różnice są aż tak duże? I jak wypada porównanie wydajności obu laptopów? Sprawdźmy.

Zestaw i specyfikacja

W charakterystycznym białym pudełku Huawei standardowo dokłada do MateBooka 13 2020 ładowarkę z odczepianym kablem USB-C oraz hub z dodatkowymi portami (HDMI, USB-A i USB-C), podłączany do portu USB-C.

Specyfikacja:

  • metalowa obudowa o wymiarach 286 x 211 x 16mm, masa 1,30 kg,
  • ekran LED IPS, błyszczący, o przekątnej 13 cali, rozdzielczość 1400 x 2160 pikseli, proporcje 3:2,
  • procesor AMD Ryzen 5 3500U (4 rdzenie, 8 wątków, 2,1 – 3,7 GHz, 6 MB cache),
  • 8 GB pamięci RAM, LPDDR4, 2400 MHz dual-channel, brak wolnych slotów,
  • dysk SSD M.2 512 GB,
  • grafika AMD Radeon Vega 8,
  • 1x port USB-C, 1x port USB-C z obsługą Display Port, gniazdo Jack 3,5mm,
  • łączność Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, czytnik linii papilarnych, kamera internetowa 1 Mpix, podświetlana klawiatura,
  • 3-komorowy akumulator o pojemności 41,8 Wh z obsługą szybkiego ładowania,
  • cena: 3199 zł.

W przypadku wariantu z Intelem mieliśmy:

  • metalowa obudowa o wymiarach 286 x 211 x 16mm, masa 1,30 kg,
  • ekran LED IPS, błyszczący, dotykowy, o przekątnej 13 cali, rozdzielczość 1400 x 2160 pikseli, proporcje 3:2,
  • procesor Intel Core i7-10510U (4 rdzenie, 8 wątków, 1,8 – 4,9 GHz, 8 MB cache),
  • 16 GB pamięci RAM, DDR3, 2133 MHz, brak wolnych slotów,
  • dysk SSD M.2 512 GB,
  • grafika Nvidia GeForce MX250, 2048 MB pamięci GDDR5,
  • 1x port USB-C, 1x port USB-C z obsługą Display Port, gniazdo Jack 3,5mm,
  • łączność Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, czytnik linii papilarnych, kamera internetowa 1 Mpix, podświetlana klawiatura,
  • akumulator o pojemności 41,7 Wh z obsługą szybkiego ładowania,
  • cena: 5999 zł.

MateBook 13 2020 z AMD od wariantu z Intelem różni się tylko nalepką

Gdybyśmy zdjęli naklejki informujące o użytym typie procesora, MateBooki 13 2020 byłyby identyczne. Wariant z AMD i Intelem mają dokładnie tę samą klawiaturę, touchpad, obudowę (łącznie z masą). Są też identycznie wykonane.

Identyczny jest też model ekranu, choć ten w wariancie z AMD został pozbawiony dotykowego panelu. Jakość obrazu jest taka sama. Łączność z innymi urządzeniami, na czele z Huawei Share OneHop działa tak samo w obu laptopach.

Poza brakiem dotykowego ekranu pod kątem codziennej pracy mamy więc identyczne wrażenia z użytkowania. Dlatego też jeśli chodzi o te kwestie, to zapoznajcie się z poniższą recenzją MateBooka 13 2020 w wariancie z Intelem.

Czytaj też: Test Huawei MateBook 13 2020. Te laptopy są zbyt dobre!

W codziennej pracy nie ma różnicy

Oba warianty MateBooka 13 2020 w codziennej pracy z Internetem i dokumentami wygląda identycznie. Nawet w przypadku obróbki zdjęć czasy reakcji są w zasadzie takie same. O ile są to pojedyncze zdjęcia. Ale już jeśli chciałbym wczytać np. 10 zdjęć w formacie RAW jednocześnie, to wariant z Intelem zrobi to szybciej. Tutaj nie bez znaczenia będzie też mniejsza ilość pamięci RAM w laptopie z procesorem AMD Ryzen. Choć jest ona szybsza.

Laptop w wariancie z procesorem AMD bez problemu działa z podłączonym monitorem 4K. Nawet jeśli musi przy tym wyświetlać obraz na dwóch ekranach. Tutaj też czasy reakcji są w obu laptopach takie same.

Diabeł tkwi w szczegółach

Jeśli w codziennej pracy nie zobaczymy aż tak dużych różnic, to gdzie one są? Bardzo dobrze zauważymy je w benchmarkach. Mniej pamięci RAM i słabszy procesor widać mają odbicie wynikach. Nie jest to ogromna różnica, ale wariant z procesorem AMD wyraźnie przegrywa pod względem wydajności. Zaskakują za to wysokie wyniki w CristalDiskMarku.

Różnice szczególnie mocno widać w teście dużego obciążenia procesora. Jak możecie zobaczyć na wykresie, procesor AMD pracuje znacznie równiej. W zasadzie idealnie równo, ale przy wyraźnie niższym taktowaniu. Dlatego też w bardziej obciążającej pracy, takie jak właśnie wspomniana obróbka wielu zdjęć lub edycja filmów, wariant z Ryzenem sprawdzi się znacznie gorzej.

MateBook 13 2020 AMD 3D Mark Time Spy Stress Test
MateBook 13 2020 Intel 3D Mark Time Spy Stress Test

Jeśli chodzi o gry, to pomimo różnicy w wydajności w benchmarkach, na AMD pogramy niemal równie komfortowo jak na wariancie z Intelem i dodatkową grafiką GeForce MX250. Różnice w starszych grach i sieciowych strzelankach, nawet typu Fortnite (o PUBG i Call of Duty Warzone zapominamy) to maksymalnie kilka klatek na sekundę. Układy AMD Vega bardzo pozytywnie zaskakują w kwestii grania na laptopie. Oczywiście o nowych tytułach AAA możemy zapomnieć, ale nieco starsze produkcje stoją dla nas otworem.

Kultura pracy obu laptopów jest równie wysoka. MateBooki zaczynają wydawać dźwięku dopiero przy większym obciążeniu. W trakcie codziennej, podstawowej pracy biurowej pozostają bezgłośne. Nie ma też żadnych problemów z przegrzewaniem się. Dopiero seria benchmarków spowodowała wyraźny wzrost temperatury.

Spis treści:
PRZEJDŹ DO 2 STRONY: Bateria, podsumowanie, którego MateBooka wybrać
Pokaż cały spis treści
PRZEJDŹ DO 2 STRONY: Bateria, podsumowanie, którego MateBooka wybrać