Impossible Foods podczas targów CES 2019 zaprezentowało hamburger nowej generacji. Nie posiada on glutenu, hormonów czy antybiotyków. Posiada za to certyfikat koszerności czy halal.
Firma ogłosiła, że posiada 5 tysięcy restauracji, które serwują jej produkt. Podczas targów CES ponad 12 tysięcy próbek hamburgera zostało rozdanych uczestnikom targów. Wydaje się, że tego typu produkt nie powinien wystąpić na targach elektroniki. Nic bardziej mylnego, bowiem hamburger w całości opiera się na nowych technologiach.
Impossible Foods otrzymało wcześniej finansowanie od Billa Gatesa w wysokości 400 milionów dolarów w celu stworzenia produktu roślinnego symulującego smak i wygląd wołowiny. Wykorzystuje ono białko pszenicy, ziemniaczane, olej kokosowy oraz specjalny składnik nazwany heme. W jego skład wchodzą elementy hemoglobiny zawartej w białku zwierzęcym, ale wytwarzany jest on z soi. Chcielibyście spróbować takiego hamburgera?
Czytaj też: Niewydolność serca nie oznacza konieczności przestania picia alkoholu
Źródło: Digitaljournal