Izraelska firma Aleph Farms zaprezentowała właśnie pierwszy wyhodowany w laboratorium stek. Jest to kamień milowy w celu stworzenia mięsa bez konieczności zabijania zwierząt.

Firma mówi, że wyhodowanie steka trwa trzy tygodnie od momentu otrzymania próbek komórek. Mięso zostało przygotowane przez izrealskiego szefa kuchni Amira Ilana. Podobno w smaku nie różni się niczym od tradycyjnego steka. Dotyczy to także kształtu czy struktury.

Mięso trafi już niedługo na rynek. W ciągu najbliższych lat powinno stać się powszechnie dostępne i coraz więcej firm może wprowadzać takie produkty do sprzedaży. Oczywiście tradycyjni producenci rozpoczęli już ofensywę i chcą uniemożliwić używanie firmom słowa mięsa. Jeśli tak się stanie, to firmy będą miały duży problem. A co Wy sądzicie o takim mięsie? Czy chcielibyście go spróbować?

Czytaj też: Pojedyncza cząsteczka powie o rodzaju demencji

Źródło: Newatlas

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!