Reklama
aplikuj.pl

Kluczowy molekularny czynnik powstawania tłuszczu

molekularny czynnik powstawania tłuszczu, czynnik powstawania tłuszczu, miR-26, mikroRNA tłuszcz, masa, otyłość

Wiemy już bardzo dużo na temat tego, co powoduje przyrost masy ciała. Jest to między innymi niezdrowe odżywianie się czy brak ćwiczeń. Jednakże bardzo ważny jest także sam nasz organizm. Nowy artykuł odkrywa kluczowy molekularny czynnik powstawania tłuszczu.

Badacze sprawdzili właściwości mikroRNA, które odgrywają rolę w ekspresji genów. Dokładniej rzecz biorąc sprawdzili oni rodzinę miR-26. Wiadomo, że wpływa ona na supresję raka czy wrażliwość na insulinę. Naukowcy podejrzewali, że może ona również odgrywać rolę w ekspansji białej tkanki tłuszczowej.

Czytaj też: Co łączy szampana i odrzutowce?

W eksperymentach naukowcy wykorzystali CRISPR/Cas9 do usunięcia trzech genów wytwarzających miR-26 u myszy. Zwierzęta rozwijały się normalnie we wczesnych stadiach, ale później wykazywały 2-3 krotny wzrost białej tkanki tłuszczowej.

W odwrotnym eksperymencie, czyli po uzyskaniu podwyższonych poziomów miR-26, myszy karmione wysokotłuszczową dietą miały wysoką odporność na przyrost masy ciała i utrzymywały zdrową sylwetkę. Naukowcy muszą jednak lepiej zrozumieć cały proces, aby zacząć tworzyć pierwsze terapie oparte o ich odkrycie.

Czytaj też: Drukowany 3D koralowiec zastąpi tego prawdziwego

Źródło: Newatlas