WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Czy koronawirus może przenosić się na żywności?

Czy koronawirus może przenosić się na żywności?

Przedstawiciele Amerykańskiej Agencji ds. Leków stwierdzili, że nie ma wiarygodnych dowodów na to, by koronawirus SARS-CoV-2 był przenoszony przez skażoną żywność lub opakowania, w których jest ona umieszczana.

Dla kontrastu, naukowcy związani ze Światową Organizację Zdrowia stwierdzili w ubiegłym tygodniu, że zamrożona żywność jest możliwym środkiem przenoszenia wirusa wywołującego COVID-19. Tego typu argumentów używają również Chińczycy, którzy kilkukrotnie informowali o wykryciu cząsteczek SARS-CoV-2 na importowanej do kraju żywności.

Czytaj też: Brazylia zaszczepi na koronawirusa całe miasto. Wszystko w ramach eksperymentu
Czytaj też: Odpisywanie na SMS w sprawie szczepienia COVID-19 nie ma sensu
Czytaj też: Szczepienie na koronawirusa warunkiem zatrudnienia? Kolejne firmy planują taki ruch

Wspomniana agencja przekonuje jednak, że ryzyko zakażenia się SARS-CoV-2 na skutek kontaktu z zanieczyszczoną żywnością lub jej opakowaniami jest niezwykle niskie. Koronawirus rozprzestrzenia się bowiem przede wszystkim drogą kropelkową, kiedy dochodzi do kontaktu między nosicielem a drugą osobą.

Nie ma wiarygodnych dowodów na to, że koronawirus przenosi się na żywności

COVID-19 jest chorobą układu oddechowego, a związany z nią patogen jest zupełnie inny od wirusów przenoszonych wraz z żywnością i wywołujących dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dr Janet Woodcock dodała, że – biorąc pod uwagę ponad 100 milionów przypadków COVID-19 – nie znaleziono jak do tej pory dowodów na to, by kiedykolwiek doszło do transmisji za pośrednictwem żywności.

Czytaj też: Nadchodzi kolejny kryzys. Poważniejszy niż COVID-19
Czytaj też: Kolejna szczepionka na koronawirusa czeka na akceptację. Jest wniosek o wydanie zgody
Czytaj też: Skąd będzie wiadomo, że pojawiła się odporność stadna na COVID-19?

Z oświadczenia FDA wynika, iż w celu zakażenia koronawirusem dana osoba musiałaby wprowadzić do swoich dróg oddechowych dużą ilość aktywnych cząstek koronawirusa. Ta pochodząca z zanieczyszczonej żywności lub opakowań byłaby zbyt mała, aby tak się stało.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News