Na świecie są miejsca, w których pozornie prozaiczne czynności nabierają zupełnie nowego charakteru. Tak musi też być w księgarni Zhongshuge w Chongqing w Chinach, która może i idzie w tę samą stronę, co każda inna (wszechobecne książki na półkach), ale robi to w jeszcze lepszym stylu, wykorzystując szereg luster i tuneli, aby zwiększyć magię całego miejsca. Inspiracją do tego była bogata historia literacka samego miasta.

Czytaj też: Terminalu Harbin T3 pozazdrościłoby każde lotnisko

Według odpowiedzialnej za projekt Zhongshuge  firmy X-Living, Chongqing był bardzo interesującym miastem dla pisarzy i kaligrafów starożytnych Chin, a jego wysiłki w jej projektowaniu mają przekuć się na kolejne talenty. Zajmująca dwa poziomy placu Zodi miasta księgarnia oferuje regały w kształcie abażurów, które emanują ciepłymi, jasnymi światłami, ciche miejsca do czytania z sufitami wyłożonymi półkami na książki oraz hol, w którym półki z książkami odbijają się na podłodze, przyciągając gości w fantastyczną książkową wizję.

Jednak najbardziej imponującym pomieszczeniem jest ogromne studium główne, w którym krzyżujące się klatki schodowe pełnią też funkcję podwójnych półek, a także drabin, umożliwiających dosięgnięcie najwyższych regałów. Wszystko to w towarzystwie wielkiej tafli lustra na suficie, imitującej ogromną przestrzeń. Nie zabrakło też czytelnia dla dzieci z kolorowymi regałami w kształcie przedstawiającymi krajobraz Chongqing, czy strefy kawiarni dla odwiedzających.

Czytaj też: Wieża widokowa Camp Adventure rozkręciła się nad duńskim lasem

 Źródło: New Atlas

Kolejny artykuł znajdziesz poniżej