Naukowcy od dawna wiedzą, że zapach i smak są ze sobą powiązane w mózgu. Najnowsze badania pokazują jednak, że te dwa zmysły są także związane z powierzchnią języka.
Badacze z Monell Chemical Senses Center wyhodowali ludzkie komórki smakowe w laboratorium. Zawierały one kilka ważnych cząsteczek znalezionych w komórkach węchowych. Po eksponowaniu ich na cząsteczki zapachowe komórki smakowe reagowały jak te węchowe.
Czytaj też: Metoda układania 2D sprawi, że organy drukowane 3D będą mogły działać
Jest to pierwsze na śmiecie demonstracja możliwości węchowych komórek smakowych. Sugeruje to, że są one bardziej skomplikowane niż naukowcy wcześniej sądzili. Nie służą one tylko do wykrywania 5 smaków, ale także mogę przydać się przy całkowicie innych rzeczach. Ciekawe, do czego naukowcy wykorzystają najnowsze odkrycia.
Czytaj też: Dlaczego pęcherzyki z piasku są tak rewolucyjne?
Źródło: Livescience