Naukowcy z MIT wyjaśniają tajemnice ciastek Oreo swoim Oreometrem

tajemnice ciastek Oreo, Oreometr

Bezużyteczny eksperyment, czy może coś więcej? Naukowcy z MIT postanowili wyjaśnić tajemnice ciastek Oreo i w tym celu wydrukowali w 3D urządzenie Oreometr, aby lepiej zrozumieć, co dzieje się z kremowym nadzieniem po rozpołowieniu dwóch części ciastka Oreo.

Jak Oreometr wyjaśnił tajemnice ciastek Oreo i co jeszcze dowiedzieliśmy się o tych słodyczach?

Oreometr, wykorzystuje gumki i monety do kontrolowania momentu obrotowego przykładanego do każdej strony ciastka podczas jego “rozczłonkowywania” poprzez przekręcanie. Dodanie grosza do jednej ze stron powoduje obrót jednej z dwóch komór i rozdzielenie Oreo. Na tej podstawie naukowcy przeprowadzili całą masę testów z różnymi wariantami ciastek, a nawet starszymi partiami produkcyjnymi. Co odkryli?

Czytaj też: Ładowanie baterii rozrusznika serca nigdy nie było tak proste. Wystarczy implant-generator

Zdaniem zespołu szybkość skręcania ma znaczenie. Im wolniej będziecie skręcać ciastka, tym mniejszą siłę będziecie musieli wykorzystać. Obecnie nie ma jednak sposobu na to, jak rozdzielić ciastko Oreo tak, aby nadzienie pozostało równomiernie rozprowadzone na obu stronach. Powodem tego jest sam proces produkcji, który obejmuje nałożenie warstwy nadzienia na jedną ze stron ciastka i dopiero następnie nałożenie tej drugiej strony. Odstęp nie jest długi, ale to wystarcza, aby słodki krem lepiej przylgnął do jednej ze stron.

Moje płyny do druku 3D należą do tej samej klasy materiałów, co krem Oreo. Tak więc, to nowe zrozumienie może pomóc mi lepiej zaprojektować tusz, gdy będę próbował drukować elastyczną elektronikę z zawiesiny nanorurek węglowych, ponieważ odkształcają się one w niemal dokładnie taki sam sposób

– tłumaczy wartość merytoryczną za eksperymentem jeden z naukowców.

Idąc dalej, badacze ustalili, że na podstawie reakcji nadzienia na naprężenia należy je sklasyfikować jako “miękkie”. Stwierdzili również, że naprężenie niszczące kremu jest mniej więcej takie samo jak w przypadku sera mozzarella i dwukrotnie większa niż w przypadku masła orzechowego i serka śmietankowego.