Wiele osób mówi, że koniecznie trzeba spróbować sushi wykonanego z rozdymkowatych. Jednakże jeśli zostanie ono źle przyrządzone to możecie nawet umrzeć.
W celu rozwiązania tego problemu naukowcy z Chin i Wielkiej Brytanii opracowali bezpieczniejszą alternatywę. Udało im się zreplikować smak ryby bez obawy o życie spożywających. Naukowcy zidentyfikowali 28 związków smakowych, które odpowiadają za smak ryby. Są to różne wolne aminokwasy, nukleotydy oraz nieorganiczne jony. Testy wykazały, że kombinacja 12 z nich najlepiej symuluje smak ryby. Dodając kolejne dwa peptydy zespół zbliżył się do ideału.
Obecnie nie ma informacji, kiedy produkt trafi na rynek. Nie wiadomo też, czy w ogóle coś takiego się stanie. Póki co naukowcy opublikowali artykuł na ten temat i nie mówią nic o planach komercjalizacji swojego odkrycia.
Czytaj też: Oto jak bakterie jedzące mięso ucztują na ciele
Źródło: Newatlas