WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Naukowcy prześledzili historię drzewa kakaowca w celu stworzenia lepszej czekolady

Ciężko wyobrazić sobie życie bez czekolady. Naukowcy chcą ją jednak stworzyć jeszcze lepszą, dlatego też przeanalizowali historię drzewa kakaowca.

W 2010 roku badacze zsekwencjonowali pełen genom jednego z drzew kakaowca. Stanowiło to punkt wyjściowy do najnowszych badań. Naukowcy zsekwencjonowali 200 pojedynczych roślin i porównali je z genomem archetypu, by uzyskać historię kakao. Zespół twierdzi, że kakao Criollo pochodzi z okolic Amazonki, ale zostało ono udomowione w całej Ameryce Środkowej około 3600 lat temu. Oryginalna populacja wynosiła około 738 drzew, ale jest to objęte ogromnym marginesem błędu.

Roślina hodowana była z naciskiem na poprawę smaku czy odpornością na choroby. Niestety, nie wszystkie metody były skuteczne a część genów obniżających plony jest obecna w teraźniejszych drzewach. Wyjaśnia to, dlaczego produkcja kakao z Criollo wynosi zaledwie 5% światowej produkcji. Mimo że jest ono smaczniejsze od reszty to ciężko je wyhodować i stąd wszyscy zdecydowali się na inne odmiany. Naukowcy chcą teraz pomóc w stworzeniu lepszych odmian drzewa, aby czekolada mogła lepiej smakować.

Czytaj też: Wpływ stresu na mózg

Źródło: https://newatlas.com/