WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Naukowcy sprawdzili wpływ smażonego oleju na organy

Potrawy smażone w oleju roślinnym są popularne na całym świecie, ale badania nad skutkami zdrowotnymi tej techniki gotowania były dość niejednoznaczne. Po raz pierwszy badacze związani z żywnością postanowili zbadać wpływ spożycia oleju do smażenia na nieswoiste zapalenie jelit oraz raka jelita grubego. 

Autorzy eksperymentu wykazali, że podawanie myszom smażonego oleju powoduje zapalenie okrężnicy, zespół nieszczelnego jelita, zwiększa wzrost guzów oraz potęguje stany zapalne jelit. Nowe badania sugerują, że jedzenie smażonych potraw może zaostrzać negatywne stany w jelicie grubym. Na przykład jeśli ktoś ma raka jelita grubego i spożywa smażone pokarmy, istnieje szansa, że choroba przybierze na sile.

Czytaj też: Promieniowanie kosmiczne może uszkodzić mózg myszy i wpłynąć na ich zachowanie

Naukowcy wykorzystali próbkę oleju rzepakowego, w której został usmażony falafel w temperaturze ok. 160 stopni Celsjusza. Właśnie w taki sposób zazwyczaj są przygotowywane tzw. fast foody. Utworzono też grupę kontrolną, której badacze podawali olej w zdrowszej, niesmażonej formie. Z eksperymentu wynika więc, że utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zachodzi podczas podgrzewania oleju, ma zasadnicze znaczenie w stanach zapalnych. Aby to potwierdzić, naukowcy wyizolowali z oleju do smażenia związki uznawane za szkodliwe i podali je myszom. Wyniki były bardzo podobne do rezultatów eksperymentu, w którym gryzonie karmiono smażonym olejem.

[Źródło: medicalxpress.com]

Czytaj też: Nowy test krwi świetnie wykrywa raka piersi