Fioletowe ziemniaki nie są pierwszą rzeczą, po którą sięgacie starając zwiększyć spożycie witamin, minerałów i antyoksydantów. Jednakże grupa naukowców z Colorado State University opracowała niedawno odmiany ziemniaków, które spełniają te wymagania i działają jako środek zapobiegawczy dla kilku chorób.

Według naukowców, fioletowe i czerwone ziemniaki bogate są w przeciwutleniacze. Dodatkowo te odmiany warzywa mogą być dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C, skrobia, kwas foliowy, składniki mineralne, potas, żelazo, cynk i związki fenolowe.  Antyoksydanty występujące w nowo opracowanych ziemniakach odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu kilku chorób. Na poziomie mikroskopowym, przeciwutleniacze zobojętniają działanie wolnych rodników, które powodują uszkodzenia białek i DNA. Naukowcy porównują nawet nowe ziemniaki jako porównywalne pożywienie do jagód i granatów.

Niektóre z nowych ziemniaków mają niższy poziom akryloamidu, rakotwórczemu związku chemicznego powstającego podczas smażenia lub pieczenia. Dzięki temu są one lepsze jako frytki czy bułeczki. Dodatkowo związki fitochemiczne obecne w filetowym i czerwonym ziemniaku mają znaczący wpływ na zmniejszenie szansy na powstanie zaćmy u pacjentów z cukrzycą.

Źródło: http://phys.org/

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!