Roślinny sprej zamiast plastiku. Powstało nowe biodegradowalne i antybakteryjne opakowanie na żywność

Roślinny sprej zamiast plastiku, nowe biodegradowalne i antybakteryjne opakowanie na żywność

Przy robieniu regularnych zakupów warto sięgać po te produkty, których plastikowe opakowanie jest możliwie najprostsze, aby obniżyć generowane odpady. Jednak w przyszłości ten problem może zostać ograniczony, dzięki naukowcom, którzy opracowali właśnie nowe biodegradowalne i antybakteryjne opakowanie na żywność.

Nowe biodegradowalne i antybakteryjne opakowanie na żywność

Naukowcy z Harvard University i Rutgers University opracowali wspólnymi siłami alternatywę dla plastikowych opakowań na żywność. Sprowadza się do powłoki na bazie roślin, która ma być bardziej ekologiczna i bezpieczniejsza niż plastikowe opakowania. Jej zastosowanie obejmuje rozpylanie włókien opartych na biopolimerach i polisacharydach (najczęściej występujących w żywności węglowodanach), które z automatu „owijają się” wokół żywności. 

Uzyskana w ten sposób warstwa ochronna jest ponoć wystarczająco mocna, aby zabezpieczyć żywność przed uszkodzeniami, a na dodatek zawiera naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe (kwas cytrynowy, nizynę i olejek tymiankowy), które zwalczają szkodliwe bakterie i wirusy oraz zapobiegają psuciu się żywności. Praktyczne testy wykazały, że okres przydatności awokado do spożycia wydłuża się o około 50 procent. Biodegradacja tej warstwy ma trwać zaledwie trzy dni, a jej usunięcie jest banalne – wystarczy spłukać dany produkt wodą. 

Czytaj też: Nieplanowany manewr Międzynarodowej Stacji Kosmicznej

Naukowcy mają obecnie w planach rozwinięcie tej powłoki o przeistoczenie włókien w czujniki, które mogłyby aktywować się w celu zabicia bakterii. Obecnie nic nie wiadomo o możliwości wprowadzenia tej powłoki na rynek, co wymaga zapewne zainteresowania od jakiegoś giganta na rynku. Potencjał jest jednak ogromny, bo ta powłoka mogłaby zmniejszyć obciążenie składowisk odpadów, ograniczyć rozprzestrzenianie się mikroplastiku i zminimalizować ilość odpadów żywnościowych.