W północno-wschodzniej Jordanii, podczas wykopalisk archeologicznych, odkryto zwęglone cząstki najstarszego chleba na świecie. Był on wypiekany już ponad 14 400 lat temu, co poprzedza nadejście rolnictwa o co najmniej 4000 lat.
Wytwarzanie chleba wymaga pracochłonnego przetwarzania, w tym obłuskiwania, mielenia zbóż czy pieczenia. Odkrycie, że było to robione jeszcze przed nadejściem rolnictwa, jest bardzo wyjątkowe, bowiem możliwe jest, że taki proces przyczynił się znacznie do rozpoczęcia uprawiania zboża. Tym samym rolnictwo mogło zaczynać się wcześniej, niż do tej pory sądziliśmy. Badania archeologiczne odbywają się w miejscu łowiecko-zbierackim, znanym jako Shubayqa 1. Oprócz chleba znaleziono także inne pożywienia, których badania ciągle trwają.
Przy tym warto wspomnieć o samych badaniach nad dawną żywnością. Nie jest to proste, bo aby ustalić z czym ma się do czynienia należy użyć odpowiednich kryteriów, pozwalających na identyfikowanie znalezionych rzeczy. Oprócz tego naukowcy używają też zaawansowanych metod badawczych, takich jak elektronowy mikroskop skaningowy, dzięki któremu odkrywają oni mikrostrukturę rzeczy i na tej podstawie są oni w stanie stwierdzić, z czym mają do czynienia.
Źródło: https://www.sciencedaily.com/