W ramach badania na uniwersytecie w Helsinkach stwierdzono, że sok z określonego typu borówek obniża ciśnienie krwi szczurów laboratoryjnych z nadciśnieniem.
Na samym początku warto wspomnieć, że od dawna wiemy o korzyściach ze spożywania jagód bogatych w mikroelementy zwane polifenolami. To właśnie dzięki nim ludzie mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomniane polifenole są z kolei obecne w czarnej porzeczce, żurawinie i właśnie borówce brusznicy.
Badaczka z Helsinek, Anne Kivimäki, niedawno postanowiła karmić osobno różne grupy szczurów tłoczonym na zimno i rozcieńczonym sokiem ze wszystkich tych trzech jagód. Szczury zostały z kolei genetycznie zmodyfikowane w celu uzyskania wysokiego ciśnienia krwi.
Po ośmiu do dziesięciu tygodni tej diety (w której sok zastąpił wodę zwierząt) zauważono, że im wyższy poziom polifenoli w dowolnym z soków, tym lepiej poprawiają one funkcjonowanie uszkodzonych naczyń krwionośnych. Jednak sam sok z borówek brusznicowych był także doskonały w zapobieganiu ekspresji genów związanych z niskim stopniem zapalenia aorty.
Spowodowało to, że szczury, które spożywały sok z borówki brusznicy, odczuły większy spadek ciśnienia krwi niż te, które piły inne soki. Uważa się, że przyczyną tej kropli może być również wpływ soku z borówki brusznicy na układ renina-angiotensyna u zwierząt, który reguluje ciśnienie krwi.