Spożywanie dużej ilości produktów pełnoziarnistych wiąże się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Taka dieta powoduje mniejsze ryzyko odporności na insulinę, wystąpienia wysokiego poziomu insuliny we krwi oraz zmniejsza stany zapalne. Wszystkie te rzeczy są czynnikami powodującymi raka wątrobokomórkowego.

Mają to na uwadze naukowcy sprawdzili, czy rzeczywiście spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko raka. W tym celu skorzystali oni z danych zbieranych w ramach badania Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-Up Study. Pierwsze z nich dotyczy tylko kobiet a drugie tylko mężczyzn.

Czytaj też: Naukowcy opracowują przeciwciała odmładzające mózg

Co cztery lata od kolejna 1976 roku i 1986 roku uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych. W tym okresie u 141 z ponad 125000 uczestników wykryto ten rodzaj raka.

Naukowcy rzeczywiście zaobserwowali, że wyższe spożycie produktów pełnoziarnistych związane jest z niższym ryzykiem tej choroby. Dokładniej rzecz biorąc dotyczy to głównie spożywania otrębów, które powinno być jak najwyższe. Także sam błonnik zbożowy powoduje spadek szansy na chorobę. Co ciekawe, jedzenie owoców czy warzyw zawierających ten błonnik nie wpływa na raka wątroby.

Czytaj też: Nanobioniczne rośliny mogą rosnąć na Marsie

Źródło: Livescience

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!