WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Skorupki jaj zwiększają wzrost hodowanych kości

Skorupki jaj znajdują się w coraz większej ilości produktów czy branż. Sprawdzają się one w ekologicznej gumie, wychwytywaniu węgla czy magazynowaniu energii. Okazuje się, że mogą one także znaleźć zastosowanie w medycynie.

Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts – Lowell sprawdzili, czy proces wzrostu komórek kostnych mogą wzmocnić skorupki jaj. Składają się one głównie z wapnia co powinno pozytywnie wpływać na ten proces.

Czytaj też: W Szwecji znaleziono świetnie zachowaną łódź pogrzebową wikingów

Skorupki zostały sproszkowane i dodane do hydrożelu na bazie żelatyny. Posłużył on jako trójwymiarowa matryca przypominająca rusztowanie dla komórek kostnych.

W porównaniu do hydrożelu pozbawionego skorupek jaj stwierdzono, że ich dodatek zwiększa zdolność komórek kostnych do wzrostu i twardnienia. Oznacza to, że kość wyhodowana w ten sposób byłaby znacznie szybciej gotowa do przeszczepu.

Naukowcy chcą teraz sprawdzić, czy skorupki jajek wzmogą wzrost chrząstek, zębów czy ścięgien. Możliwe, że dzięki nim czeka nas mała rewolucja w tej dziedzinie medycyny.

Czytaj też: Wiemy dlaczego niektóre osoby są bardziej narażone na nudę

Źródło: Newatlas