Substytuty cukru występują praktycznie we wszystkim – od napojów gazowanych po słodycze bez cukru. Naukowcy ciągle sprzeczają się, czy są one naprawdę dobre dla naszego zdrowia.

Nowe badania pokazują, że rzeczywiście substytuty cukru nie są zbyt korzystne dla nas. Naukowcy ocenili różne czynniki, takie jak masa ciała, BMI, poziom cukru we krwi, zachowania żywieniowe, choroby serca czy nowotwory. Dane zostały wzięte z 56 wcześniejszych badań, które obejmowały dzieci i dorosłych. Okazuje się, że osoby spożywające zamienniki cukru mają takie same wyniki zdrowotne jak osoby, które stosowały tradycyjny cukier.

Badanie nie znalazło związków pomiędzy substytutami cukru a rakiem albo innymi chorobami. Potrzeba jednak większej ilości badań, aby całkowicie wykluczyć ten związek. Jeśli więc stosowaliście różne zamienniki możecie przestać to robić – nie ma to wpływu na Wasze zdrowie.

Czytaj też: Białko w mózgu może być celem dla leków zwalczających lęk

Źródło: Livescience

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!