WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Singapur zatwierdził sztuczne mięso. Wkrótce trafi do sprzedaży

Singapur zatwierdził sztuczne mięso. Wkrótce trafi do sprzedaży

Restauracje w Singapurze będą pierwszymi na świecie, przynajmniej oficjalnie, serwującymi mięso „drobiowe” wyhodowane w laboratorium. Potwierdzenie nastąpiło, kiedy lokalne władze wyraziły zgodę na przyjęcie nowych przepisów.

Przemysłowa produkcja mięsa prowadzi do zmian środowiskowych, ponieważ wiąże się z emisją ogromnych ilości gazów cieplarnianych oraz zużywania ograniczonych zasobów wody. Nie można też zapominać o aspekcie etycznym, wszak hodowla i ubój zwierząt wzbudzają wiele kontrowersji.

Czytaj też: Nowoczesne okna będziemy wypełniać cieczą w imię ekologii i oszczędności?
Czytaj też: Jedzenie ludzkiego mięsa jest zaskakująco prawdopodobne
Czytaj też: Bolt Food oferuje Najlepsze Danie Na Świecie. Każdy powinien go spróbować

Nie powinno więc nikogo dziwić, że na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla mięsa. Poza opcjami typowo wegańskimi, coraz większy rozgłos zyskuje mięso hodowane w laboratoriach. Jednym z graczy jest firma Eat Just, która planuje wprowadzenie „mięsa z probówki” do singapurskich sklepów i restauracji.

Sztuczne mięso ma stanowić ekologiczną i etyczną alternatywę dla tego „prawdziwego”

Koszt produkcji takiego mięsa ma zostać w najbliższych latach obniżony do poziomu, na którym znajdują się obecnie „tradycyjne” metody. Kontrole bezpieczeństwa i jakości przeprowadzone na produktach od Eat Just wykazały, że spełniają one przyjęte normy. Tego typu rozwiązania wydają się kluczowe, szczególnie jeśli pamiętamy, że spożycie mięsa wzrośnie o ponad 70 procent do 2050 roku.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News