60-letnia uczestniczka wesela w Izraelu pomyliła wasabi z awokado. Zjedzenie dużej ilości tej substancji spowodowało rozwinięcie się zespołu złamanego serca.
Zaraz po zjedzeniu poczuła ona nagły ucisk w piersi, który promieniował do jej ramion. Mimo to postanowiła ona pozostać na weselu i ból ustąpił. Jednakże następnego dnia czuła się ona słabo i postanowiła pójść do lekarza.
Czytaj też: Normy społeczne odgrywają rolę w podejmowaniu decyzji
W szpitalu lekarze odkryli, że kobieta miała zespół złamanego serca, znany też jako zespół takotsubo. Jest to stan, w którym główna komora pompująca w serca powiększa się i osłabia, przez co nie pracuje prawidłowo. Objawy mogą przypominać zawał serca. Jednakże jest to tylko stan tymczasowy i większość pacjentów wraca do zdrowia w ciągu miesiąca.
Nie jest to pierwszy raport mówiący, że jedzenie może wywołać taką chorobę. Jednakże większość poprzednich dotyczyła reakcji alergicznej, a nie ostrego jedzenia. Kobieta miała po prostu pecha, bowiem wasabi samo w sobie jest bezpieczne – przynajmniej w małych ilościach.
Czytaj też: Choroby serca były większym problemem dla naszych przodków niż do tej pory sądziliśmy
Źródło: Livescience