Reklama

Czekolada na sterydach. Naukowcy odkryli tajemnicę czekolady i pokazali, jak ją ulepszyć

Czekolada na sterydach

W dążeniu do odkrycia tego, co może wydawać się istną magią, naukowcy z University of Leeds wykorzystali sztuczny język, dzięki któremu poznali największą tajemnicę czekolady.

Naukowcy dowiedzieli się, dlaczego tak kochamy czekoladę

Najnowsze odkrycie naukowców objęło wykorzystanie czterech próbek czekolady Lindt Excellence, które zawierały od 70 do 99% kakao. Następnie postanowili zbadać „zachowanie czekolady podczas tarcia” i w tym celu umieścili ją na sztucznym języku opracowanym w 2020 roku. Zapisali się tym samym na kartach historii, bo jak sami twierdzą, był to pierwszy raz, kiedy taka technologia została użyta do zrozumienia magii stojącej za czekoladą.

Po umieszczeniu różnych czekoladek na sztucznym języku, badacze zobrazowali wyniki i następnie wykorzystali dziedzinę inżynierii zwaną trybologią, aby zrozumieć cały proces, w którym czekolada się topi i wchodzi w interakcję ze śliną. Odkryli, że satysfakcjonujące jedwabiste uczucie, jakie czekolada zapewnia w ustach, wynika przede wszystkim z początkowego uwolnienia tłuszczu na języku i sposobu, w jaki kolejne cząstki kakao są pokryte tłuszczem.

Czytaj też: Waży 240 ton i dzierży 1,4 MWh akumulator. To kolosalne wozidło jest przejawem dążenia do ekologicznych kopalni

Dlatego też według naukowców możliwe byłoby stworzenie tabliczki czekoladowej, w której tłuszcz koncentruje się w dużej mierze na zewnątrz tabliczki i wokół cząstek kakao, a w środku jest go ogólnie mniej, co uczyniłoby z czekolady nawet zdrowszy przysmak.