WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Jedna z funkcji komunikatora Telegram może zdradzać naszą lokalizację

Jedna z funkcji komunikatora Telegram może zdradzać naszą lokalizację

Telegram to jeden z tych komunikatorów, który zdobył uznanie dzięki dbałości o bezpieczeństwo i prywatność użytkowników. Jednak jedna z funkcji może zdradzać lokalizację, a to już nie jest coś, czego użytkownicy by chcieli.

Funkcja People Nearby w komunikatorze Telegram może zdradzić lokalizację

People Nearby to jedna z funkcji aplikacji Telegram, która pozwala nam zagadać do znajdujących się w pobliżu użytkowników. Widzimy specjalną listę, na której możemy znaleźć osoby z naszej najbliższej okolicy wraz z odległością, w jakiej się znajdują. Funkcja jednak może zostać wykorzystana do odkrycia naszej lokalizacji i to z dość dużą dokładnością. W apce widzimy odległość w metrach albo w kilometrach (bez wyznaczonego kierunku), ale wystarczy trochę poklikać by znaleźć interesującą nas osobę.

Czytaj też: Ten komunikator zbiera najwięcej danych o użytkownikach
Czytaj też: Microsoft One Outlook połączy Pocztę, Kalendarz i Outlook
Czytaj też: Synchronizacja historii i otwartych kart w Microsoft Edge

Można to zrobić przechadzając się po okolicy, albo w domu. W obu przypadkach najpierw wybieramy interesującą nas osobę, a potem wyznaczamy trzy różne punkty, dzięki którym poznamy odległość od wybranej osoby. W domu możemy skorzystać np. z aplikacji umożliwiającej fałszowanie GPS. Wybieramy dane o naszej lokalizacji a także o odległości od drugiego użytkownika. Potem zebrane informacje nanosimy na mapę. Zaznaczając je za pomocą okręgów o promieniu równym odległości pomiędzy wybraną osoba a danym punktem. A tam, gdzie okręgi się przetną znajdziemy poszukiwanego użytkownika.

Screeny, które widzicie stworzył jeden z badaczy bezpieczeństwa, a po określeniu lokalizacji zweryfikował pozyskane dane i okazało się, że osoba, której miejsce pobytu starał się wyśledzić faktycznie mieszka w pobliżu ustalonego punktu. Problem zgłoszono już do Telegrama, ale według nich nie jest on poważnym zagrożeniem, zwłaszcza, że funkcja nie jest włączana domyślnie, więc to my decydujemy, czy chcemy podzielić się lokalizacją, czy nie.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News