Poliż telewizor i poczuj smak. Japoński naukowiec opracował TTTV

Poliż telewizor i poczuj smak, Japoński naukowiec opracował TTTV, TTTV, japonia TTTV

W dążeniu go angażowania możliwie największej liczby zmysłów podczas rozrywki i oglądania telewizji, japoński profesor Homei MIyashita z Meiji University, zaprojektował TTTV. To skrót od Taste The TV, czyli technologii pozwalającej polizać ekran telewizora i poczuć dany smak. Pozostaje pytanie – jak?

Telewizor z funkcją zapewniania wrażeń smakowych – oto TTTV

TTTV do swojego działania wykorzystuje system dziesięciu pojemniczków smakowych, które rozpylają się w tandemie, aby wytworzyć smak konkretnego jedzenia. Następnie próbka tego sztucznie wytworzonego smaku jest przesuwana na higienicznej folii po płaskim ekranie telewizora. Nie wyobrażajcie sobie więc, że TTTV pozwala przekazywać smak wyłącznie poprzez ekran – to swojego rodzaju gadżet, dodatek do telewizora.

Czytaj też: Instrumenty ze starej elektroniki. Jak brzmi skaner kodów kreskowych?

Podstawy do TTTV opracowywał cały zespół studentów na czele ze wspomnianym procesorem, którego wytworzony prototyp kosztowałby ponoć około 875 dolarów po przekuciu na masową produkcję. Wedle raportu serwisu Reuters, to urządzenie naprawdę działa, co potwierdziła reporterom jedna ze studentek.

Czytaj też: Zmęczeni graniem? Bauhütte stworzyła specjalny masażer dłoni dla graczy

Najpierw poinformowała system, że chce spróbować słodkiej czekolady, a dysze smakowe odpowiedziały posypując próbkę smaku na plastikowy arkusz i wyświetlając na ekranie dany produkt. Zastosowanie takiego TTTV nie wydaje się jednak być stricte rozrywkowe (chcielibyście schodzić z kanapy podczas seansu, żeby polizać kawałek folii?), ale może znaleźć użytek na rynku profesjonalnym z kursami dla kucharzy na czele.