Jeśli regularnie pijasz kawę to istnieje duża szansa, że jej pierwszy łyk w życiu nie był zbyt przyjemny. Najnowsze badania wyjaśniają, dlaczego niektóre osoby rozwijają swoje upodobania do kawy.
Okazuje się, że są one związane z naszymi genami. Osoby, które są genetycznie bardziej wrażliwe na gorzki smak kawy w rzeczywistości znacznie bardziej lubią ją pić. Smak napoju zaczyna się bardzo szybko kojarzyć z zawartą w niej kofeiną. Badanie objęło 400 tysięcy osób i pokazało jasno, że osoby zakwalifikowane jako uzależnione od kawy są znacznie bardziej wrażliwe na jej smak.
Gorzki smak ma ostrzegać nas, że to, co spożywamy może być trujące. Natomiast w przypadku kofeiny nasze mózgu uczą się, że poszczególne związki w napoju nie są szkodliwe, a korzystne. Właśnie dlatego pierwsze łyki kawy mogą nas odrzucać a potem się od niej uzależniamy i nie potrafimy bez niej funkcjonować.
Czytaj też: SI wykryje Parkinsona na podstawie zaburzeń fazy snu REM
Źródło: bgr