WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ

Ustawienia prywatności Chrome nie dotyczą wszystkich witryn. Których?

Ustawienia prywatności Chrome nie dotyczą wszystkich witryn. Których?

Opcja prywatności w przeglądarce Chrome zapewnia nam usunięcie plików cookies i danych z przeglądanych przez nas stron internetowych zaraz po zamknięciu okna przeglądarki. Jest jednak jedno ale. Usuwane dane nie dotyczą wszystkich witryn.

Chrome przechowuje dane z serwisów Google nawet po ich usunięciu

Jeff Johnson, deweloper tworzący aplikacje na iOS odkrył dość niepokojący „błąd” w opcji” Wyczyść pliki cookie i dane witryn w momencie zamknięcia Chrome”. Okazuje się, że nawet po mimo aktywowania tej opcji Chrome przechowuje informacje o wyszukiwaniach w Google albo z YouTube. Google tłumaczy to jako błąd i przyszła aktualizacja ma to niedługo naprawić.

Czytaj też: Facebook rusza w Polsce z Facebook Dating. Szykuje się konkurencja dla Tindera
Czytaj też: Dostęp do plików na Dysku Google przyznamy bez opuszczania Gmaila
Czytaj też: Revolut w końcu otrzymał licencję bankową

Jedyna opcją obecnie, żeby obejść ten błąd jest dodanie tych serwisów do listy stron, które nie mogą korzystać z ciasteczek. Jednak używając lokalnej pamięci do przechowywania danych z wyszukiwarki i serwisu YouTube może przechowywać nasze dane osobowe, a to już może doprowadzić do naruszania prywatności.

Jeff Johnson zaznacza, że to nie jest jednorazowy błąd w obecnej wersji przeglądarki, gdyż pojawiał się już w przynajmniej dwóch ostatnich wersjach Chrome. A takie błędy, w czasie gdy Google jest pod lupą międzynarodowych organizacji może sporo kosztować.