Większość zna to uczucie podczas spożywania alkoholu. Najpierw stajemy się nadpobudliwi, a potem przechodzimy do stanu znieczulenia i chce nam się spać. Ale co dokładnie zachodzi w tym czasie w naszym organizmie?
Naukowcy zbadali ten proces na muszkach owocówkach. Owady trzymane były w fiolkach i co jakiś czas podawano im etanol. Zachowanie było monitorowane za pomocą kamer. Owady najpierw były nadpobudliwe a potem zaczął się etap spokoju.
Badacze dokładniej przyjrzeli się owadom i znaleźli molekularny mechanizm zatrucia, który działa jak znieczulenie. Cząsteczki etanolu nie działają bezpośrednio na układ nerwowy, ale enzym zwany fosfolipazą D2 (PLD2) wiąże je z lipidami tworząc fosfatydyloetanol (PEtOH). Ma on tendencję do gromadzenia się co powoduje fazę nadpobudliwości. Nie wiadomo jednak, czy PEtOH ma związek z fazą uspokojenia się. Naukowcy ciągle badają ten temat i odpowiedzi niedługo zostaną znalezione.
Czytaj też: Dlaczego rosół pomaga w leczeniu przeziębienia?
Źródło: Newatlas