Węglowodany obecnie mają raczej złą reputację. Coraz więcej osób mówi, że są one złe i należy ich unikać. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z University of Sydney mówią, że wcale nie są one takie straszne.
W badaniach na myszach sprawdzono wpływ czterech różnych diet, które różniły się zawartością białka i węglowodanów. Okazało się, że dieta uboga w białko, ale posiadająca duże ilości tych drugich substancji przyniosła porównywalne korzyści odnośnie starzenia się mózgu co diety z ograniczeniami.
Wyniki te potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców z University of Study. Mówiły one, że diety o niskiej zawartości białka i wysokiej węglowodanów są porównywalne do innych zdrowych diet, które mają przedłużać nam życie. Badania nie mają na celu powiedzenie nam, że węglowodany są dobre i należy je tonami spożywać, ale uświadomienie, że dieta jest bardzo skomplikowaną dziedziną.
Czytaj też: Wyrzućcie posiadaną sałatę rzymską!
Źródło: Newatlas