Badania z ostatniego roku pokazują, jak bardzo diety nisko lub wysoko węglowodanowe mogą być niebezpieczne dla twojego organizmu. Najzdrowszą opcją jest umiarkowane spożycie, najlepiej ze źródeł roślinnych.

Najnowsza publikacja mówi o skutkach spożywania jedzenia o różnej zawartości węglowodanów. Okazało się, że pacjenci cierpieli na większego ryzyko wczesnej śmierci. Naukowcy odkryli, że spożywanie jedzenia o zawartości węglowodanów poniżej 40% jak i powyżej 70% znacznie zwiększa wskaźniki śmiertelności. Najmniejsze były one dla poziomu 55%. Badanie zostało potwierdzone dzięki metaanalizie 400 tysięcy osób z Ameryki Północnej, Azji i Europy. Następnie sprawdzono, czy źródło białek i tłuszczów ma wpływ na śmiertelność. Okazało się, że diety o niskiej zawartości węglowodanów, ale zawierające większe ilości białek i tłuszczów zwierzęcych znacznie podnosiły ryzyko śmierci, ale jeśli były to substancje pochodzenia roślinnego to śmiertelność była niższa.

Dane pochodziły od osób, które same zgłaszały się ze swoimi wzorcami jedzenia. Dlatego też muszą zostać przeprowadzone dalsze, długoterminowe badania, które zgłębią skutki różnych diet. Natomiast jest to już dobry kierunek w celu zrozumienia, jak jedzenie wpływa na nasz organizm.

Odpady z piwa mogą pomóc w życiu na Marsie

Źródło: https://newatlas.com/

Spodobał Ci się ten artykuł? Podaj dalej!