WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Włoscy fizycy napisali równanie związane z idealną pizzą

Aby zjeść (teoretycznie) idealną pizzę, mamy dwie możliwości. Po pierwsze, polecieć do Rzymu i zamówić to danie prosto z pieca ceglanego. Opcja numer dwa: rozwiązać długie równanie termodynamiczne, aby stworzyć symulację wyśmienitej pizzy. 

W nowym badaniu dwóch fizyków: Andriej Varlamow i Andreas Glatz oraz antropolog żywności Sergio Grasso chcieli odtworzyć pizzę, którą jedli podczas pobytu w Rzymie. Ich wyborem była prosta pizza Margherita – ciasto z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Oczywiście wszystko przygotowane i pieczone w piecu na ich oczach przez tzw.”pizzaiolo”. Przez dwie minuty badacze mieli okazję obejrzeć pracę kulinarnych artystów z Rzymu.

Sekret idealnego smaku tkwi rzekomo w konstrukcji pieca. Z płomieniem znajdującym się w jednym rogu, ciepło promieniuje równomiernie przez zakrzywione ściany i kamienną podłogę pieca, zapewniając równomierne upieczenie ze wszystkich stron ciasta. W idealnych warunkach jedna pizza Margherita mogła być upieczona do perfekcji w dokładnie 2 minuty w ceglanym piecu ogrzanym do 330 stopni Celsjusza. Gdy dodatkowe składniki wymagają dłuższego czasu pieczenia, niektórzy twórcy podnoszą ciasto za pomocą drewnianej lub aluminiowej łopaty.

I nawet jeśli nie mamy w domu ceglanego pieca, to powinniśmy wykorzystać równanie związane z idealną pizzą. Piekąc ciasto w piekarniku elektrycznym, pizza często znajduje się na metalowej tacy. Ponieważ przewodność cieplna metalu jest znacznie mocniejsza niż cegły, spód pizzy upiecze się dużo szybciej niż reszta ciasta. Pieczenie w temperaturze 330 stopni Celsjusza przez 2 minuty spowoduje, że pizza się zwęgli.

Używając długiego równania termodynamicznego, autorzy stwierdzili, że pizza przygotowywana w piecu elektrycznym będzie idealna, gdy upieczemy się w 230 stopniach Celsjusza przez 170 sekund.

[Źródło: livescience.com]

Czytaj też: Naukowcy z MIT znaleźli sposób na… łamanie spaghetti na dwie części