WRÓĆ DO STRONY
GŁÓWNEJ
Nauka

Zasada 5 sekund została obalona

Przykro mi to mówić, jednakże jest to całkowita prawda. Jak było się dzieckiem (w sumie dotąd mi to zostało) to zawsze po upadnięciu jedzenia, jeśli podniosło się je w ciągu 5s, to znaczyło, że można je dalej jeść. Niestety, ale jest to nieprawda.

Naukowcy z Rutgers University zajęli się tym tematem i w nowym badaniu udowadniają oni, że bakterie mogą niemal natychmiast zanieczyszczać jedzenie. Badacz Donald Schaffner mówi, że zasada ta jest mocnym uproszczeniem tego, co się dzieje w rzeczywistości. Jego publikacja ukazała się w czasopiśmie American Society for Microbiology.

Oczywistym faktem jest, że im dłużej żywność ma kontakt z podłożem, to więcej bakterii przechodzi na jedzenie. Jednakże okazuje się, że ilość bakterii zależy także od rodzaju jedzenia, a nawet jest to ważniejszy czynnik. Naukowcy przetestowali arbuza, chleb masło i cukierka na podłożu ze stali nierdzewnej, płytek ceramicznych, drewna oraz dywanu. Okazało się, że arbuz miał najwięcej zanieczyszczeń.

Podsumowując- jeśli upadnie Wam żywność na podłogę, to nie ryzykujcie, tylko od razu ją wyrzućcie.

Źródło: http://www.popularmechanics.com/; Zdjęcie: Fruits via photopin (license)