Opublikowana została właśnie nowa metaanaliza, która skupiła się na skutkach spożywania czerwonego mięsa. Okazuje się, że jego zastąpienie białkiem roślinnym zmniejsza ryzyko chorób serca.
Spożywanie czerwonego mięsa jest dosyć kontrowersyjnym tematem. Tylko w USA na 1 mieszkańca przypadka ok. 90 kg spożywanego czerwonego mięsa rocznie. Ta ilość spada z czasem, ale ciągle jest bardzo wysoka.
Czytaj też: Dlaczego kobiety częściej chorują na choroby autoimmunologiczne?
Nowe badanie wykazało, że wiele osób odejdzie od czerwonego mięsa w przyszłości ze względu na uświadamianie ludzi o konsekwencjach jego spożywania. Naukowcy sugerują także wdrożenie nowych kampanii edukacyjnych, aby przyspieszyć ten proces.
Okazuje się bowiem, że u osób spożywających ten rodzaj pożywienia występuje większe stężenie trójglicerydów a dieta oparta o wysokiej jakości białko roślinne powodowała ich spadek. Nie było różnicy w cholesterolu, lipoproteinach czy ciśnieniu krwi.
Jest to kolejne badanie promujące diety wegetariańskie czy śródziemnomorskie. Warto zastanowić się, czy do naszego jedzenia nie warto wdrożyć tego typu pożywienia i ograniczyć czerwone mięso.
Czytaj też: Nowy lek antydepresyjny bez skutków ubocznych
Źródło: Medicalnewstoday