Od dłuższego czasu mówi się, że sztuczne słodziki mogą być szkodliwe. Wykorzystuje się je np. przy dietach, ale najnowsze badania mówią, że są one szkodliwe dla naszego mikrobiomu w jelitach.
Badania skupiły się właśnie na tym aspekcie słodzików. Przeprowadził je profesor Ariel Kushmaro z Uniwersytetu w Ben-Gurion. Zespół profesora przetestował sześć substancji słodzących, w tym aspartam, sukralozę i sacharynę. Dawkowane one były bakteriom E.Coli. Okazało się, że słodziki doprowadziły do pohamowania wzrostu organizmów. Także wywierały one działanie stresujące na komórki bakterii.
W oparciu o różne poziomy dawkowania badania wykazały, że sztucznie słodzone napoje gazowane czy kawy mogą być wystarczająco silne, aby dokładnie to samo wywoływać w naszych jelitach. Dzieje się tak, ponieważ organizmowi jest trudniej przetwarzać sztuczne słodziki. Wymagane są jednak dalsze badania na ludziach, aby dokładnie potwierdzić uzyskane wyniki.
Czytaj też: Jedwab i złoto zastąpią nicie i zszywki w zamykaniu ran
Źródło: http://www.digitaljournal.com