Oporność na antybiotyki jest aktualnie jednym z większych problemów w medycynie. Bakterie zyskują ją między innymi dzięki zewnętrznym substancjom, takim jak herbicydy.
Najnowsze badania na ten temat zostały wykonane przez naukowców z Uniwersytetu w Canterbury. Odkryli oni, że bakterie narażone są na działanie pospolitych herbicydów i tym samym rozwijają one oporność na antybiotyki. Tempo wywoływania oporności jest tysiące razy szybsze niż w przypadku mikroorganizmów nieobjętych działaniem tych chemikaliów. Badanie skupiło się między innymi na herbicydzie Roundup czy Kamba, które są stosowane w rolnictwie na szeroką skalę. Wykazali oni, że owe substancje nasilają toksyczne działanie antybiotyków, ale także znacznie szybciej wywołują oporności. Efekty zanotowano u bakterii Escherichia coli czy Salmonella enterica.
Warto tutaj wspomnieć, że efekty zależą od wyboru antybiotyku. Należy więc przeprowadzić dalsze badania w celu ocenienia szkód a także sprawdzenia, czy inne substancje chemiczne nie wywołują podobnych objawów.
Czytaj też: Małe dawki halucynogennych grzybków zwiększają kreatywność
Źródło: http://www.digitaljournal.com