Po pokonaniu szeregu przeszkód regulacyjnych Impossible Burger wreszcie trafi do sklepów spożywczych w USA. FDA zatwierdziła dodatek leghemoglobina sojowej w niegotowanej żywności do sprzedaży bezpośredniej konsumentom.
Impossible Burger od kilku alt sprzedaje swoje produkty w restauracjach w całych USA. Jednakże dopiero teraz uzyskało ono akceptację na wprowadzenie burgerów do sprzedaży w sklepach.
Czytaj też: Lipiec był prawdopodobnie najgorętszym miesiącem w historii pomiarów
Największym problemem była wspomniana wcześniej leghemoglobina sojowa. Hema jest cząsteczką nadającą czerwień, krwawą konsystencję oraz smak mięsa. Można ją zbierać z korzeni soi w postacie wspomnianej substancji. Jednakże Impossible Burger opracowało metodę pozwalającą na jej pozyskiwanie ze specjalnie opracowanych drożdży.
Taki komunikat FDA zbiega się w czasie z porozumieniem pomiędzy Burger Kingiem a Impossible Burger. Zapotrzebowanie na burgera jest ogromne i nie wiadomo, czy firma poradzi sobie z takim zainteresowaniem. Możliwe więc, że w sklepach USA burger pojawi się jeszcze później.
Czytaj też: Jogging to najlepsza broń przeciwko genom otyłości
Źródło: Newatlas