Cukrzyca jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko zgonu na COVID-19. Szczególnie zaskakujący wydaje się jednak fakt, że ozdrowieńcy często zaczynają… chorować na cukrzycę.
Liczba tego typu przypadków jest wysoka. Jedno z badań sugeruje, że około 14% osób, które przeszły ciężką postać zakażenia SARS-CoV-2, zachorowało potem na cukrzycę. Naukowcy przyjrzeli się danym dotyczącym ponad 3700 pacjentów i stwierdzili, że to właśnie koronawirus może stać za takim przebiegiem sytuacji.
Czytaj też: Dlaczego druga dawka szczepionki na koronawirusa częściej wywołuje skutki uboczne?
Czytaj też: Czy szczepionki na COVID-19 są bezpieczne?
Czytaj też: Czy Tanzania naprawdę jest wolna od koronawirusa?
Co ciekawe, SARS, czyli koronawirus, który rozprzestrzeniał się kilkanaście lat temu, również wywoływał cukrzycę u osób, które przeszły zakażenie nim. Analiza sylwetek osób, u których rozwinęła się cukrzyca po przechorowaniu COVID-19 wykazała, że patogen mógł „uruchamiać” czynniki ryzyka, takie jak otyłość czy skłonności genetyczne. Jedną z przyczyn może też być stosowanie deksametazonu, podnoszącego poziom cukru we krwi.
COVID-19 może wpływać na homeostazę glukozy a nawet wystąpienie cukrzycy
Naukowcy z Cornell University wyhodowali komórki trzustki w laboratorium, a następnie zainfekowali je koronawirusem. Z kolei przedstawiciele Vanderbilt University znaleźli receptory ACE2 w trzustce – to właśnie one umożliwiają SARS-CoV-2 wnikanie do ludzkiego organizmu. Przełom w sprawie może jednak nastąpić za sprawą badaczy z innej placówki: szpitala uniwersyteckiego w Ulm.
Czytaj też: 1 przypadek COVID-19 doprowadził do lockdownu 2-milionowego miasta. Jakie były efekty?
Czytaj też: WHO zaniepokojona. Chodzi o skuteczność szczepionek na koronawirusa
Czytaj też: Izraelski lek na COVID-19 daje efekty w ciągu zaledwie 5 dni
Dowiedli oni, że koronawirus może doprowadzić do infekcji zarówno zewnątrzwydzielniczych, jak i wewnętrzwydzielniczych części trzustki. Było to zauważalne nie tylko w eksperymentach ex vivo, ale też in vivo. Zakażenie SARS-CoV-2 najwyraźniej może zaburzać integralność komórek beta, wpływając na homeostazę glukozy a nawet wystąpienie cukrzycy.