Najnowsze odkrycie całkowicie zaskoczyło naukowców. Białe mięso, takie jak kurczak, może podnosić cholesterol dokładnie tak samo, jak czerwone mięso.
Naukowcy przeprowadzili badania, w którym uczestnicy mieli jedną z trzech diet – czerwone mięso, białe mięso i białka niemięsne. Każda z diet trwała cztery tygodnie a uczestnicy powstrzymywali się od przyjmowania suplementów oraz od picia alkoholu. Okazało się, że jedynie ta ostatnia dieta zapewniała zdrowe poziomy cholesterolu we krwi.
Czytaj też: Dieta z prebiotykami może poprawić zdrowie mózgu
Białe i czerwone mięso miały taki sam wpływ na cholesterol we krwi. Badacze sprawdzili także wielkość cząsteczek LDL. Te średnie i mniejsze są gęstsze i cięższe – prawdopodobnie bardziej szkodliwe dla człowieka. Te większe i mniej gęste są zdrowsze.
Badanie ujawniło, że nie ma znaczących różnic w ilościach różnych cząsteczek LDL przy mięsnych dietach. Jednakże spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych wiąże się z większą ilością dużych cząsteczek LDL. To właśnie ich było więcej przy diecie mięsnej niż niemięsnej.
Odkrycie jest więc sprzeczne z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi diety. Nie ma różnicy w poziomach cholesterolu pomiędzy różnymi mięsami i jedynie dieta roślinna zapewni jego mniejszy poziom.
Czytaj też: Dlaczego ludzie brali jod po katastrofie w Czarnobylu?
Źródło: Livescience