Reklama
aplikuj.pl

Burger King wprowadza bezmięsnego burgera do swojej oferty

Impossible Foods realizuje zadanie zmniejszenia wpływu przemysłu mięsnego na środowisko poprzez alternatywne źródła pochodzenia roślin. Burger King ogłosił właśnie wprowadzenie tzw. Impossible Whopper w wybranych punktach, oferując klientom zdecydowanie bardziej ekologiczną wersję swojego najbardziej kultowego hamburgera.

Bezmięsne paszteciki Impossible Foods zdobyły trochę zwolenników w ciągu ostatnich kilku lat, a hamburgery sprzedawano w różnych wariantach w tysiącach restauracji w USA. Firma twierdzi, że jej paszteciki wymagają 75 procent mniej wody, 95 procent mniej ziemi i produkują 87% mniej gazów cieplarnianych niż tradycyjne kotlety wołowe. Osiąga to poprzez pozyskiwanie kluczowej cząsteczki zwanej hemem z modułów korzeniowych roślin soi, a nie mięśni zwierzęcych. Następnie poddaje się je obróbce i miesza z substytutami mięsa, aby uzyskać pasztecik podobny do wołowiny.

Czytaj też: Mięso z laboratorium i klocki LEGO… tak, można to połączyć

Burger King jest z pewnością największym „graczem”, a udział firmy w tego typu przedsięwzięciu jest kolejnym krokiem w główny nurt bezmięsnych hamburgerów. Firma wprowadzi Impossible Whopper początkowo w 59 restauracjach na terenie Stanów Zjednoczonych. W przeprowadzonych dotychczas testach smaku Impossible Whopper, klienci i pracownicy starali się odróżnić oba warianty, a firma ma nadzieję rozszerzyć działalność na wszystkie oddziały w kraju, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem.

[Źródło: newatlas.com]

Czytaj też: Ukąszenie kleszcza może wywołać alergię na czerwone mięso