Czy chłodne obiekty chłodza się szybciej niż gorące? Ten eksperyment to podważa

Czy chłodne obiekty chłodza się szybciej niż gorące? Ten eksperyment to podważa

Gorący obiekt może ochłodzić się szybciej niż ten, którego początkowa temperatura jest niższa. Do przeprowadzenia tego eksperyment zainspirował jego autorów tzw. efekt Mpemby.

W myśl tego ostatniego podgrzana woda w odpowiednich warunkach zamarza szybciej niż zimna. Problem w tym, że eksperymenty analizujące to zjawisko są skomplikowane ze względu na złożoność H2O i procesu zamarzania, co utrudnia zdobycie miarodajnych wyników i wyciągnięcie wniosków.

Avinash Kumar i John Bechhoefer z Simon Fraser University postanowili – zamiast wody – użyć bardzo małych szklanych kulek o średnicy wynoszącej 1,5 mikrometra. Każda z nich stanowiła odpowiednik pojedynczej cząsteczki wody, a pomiary zostały przeprowadzone 1000 razy w określonych warunkach. Laser oddziaływał na każdą kulkę, wytwarzając energię potencjalną. W międzyczasie kulki zostały schłodzone w kąpieli wodnej.

Czytaj też:

Aby zbadać, w jaki sposób cały ten system się chłodził, naukowcy śledzili ruchy kulek. Kiedy ich temperatura była wysoka bądź umiarkowana, naukowcy mierzyli, jak długo trwało ich ochłodzenie do temperatury wody. W pewnych warunkach rozgrzane kulki zaczynały chłodzić się szybciej niż te, które początkowo były chłodniejsze. W jednym przypadku, gorętsze kulki schładzały się w ciągu około dwóch milisekund, podczas gdy inne potrzebowały na to 10 razy więcej czasu.

Czytaj też: Fizyka może pomóc w zrozumieniu, jak działa świadomość

Naukwocy tłumaczą, że w przypadku kulek ich potencjał energetyczny powodował, iż rozpoczęcie od wyższej temperatury przekładało się na łatwiejszą zmianę ich konfiguracji odpowiadającej niższej temperaturze. Badacze porównująto do sytuacji, w której podróżujący po górach dotrze do celu szybciej, startując do celu z większej odległości. Stanie się tak, jeśli punkt jego startu pozwoli mu uniknąć żmudnej wspinaczki.

Chcesz być na bieżąco z WhatNext? Śledź nas w Google News