Naukowcy z King’s College London wykazali, że osoby pijące czerwone ino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej w porównaniu do osób, które jego nie piją. Czerwone wino ma także związek z niższą otyłością czy złym cholesterolem.
Badanie przeprowadzono na grupie 916 brytyjskich bliźniaczek. Odkryli oni, że czerwone wino pozytywnie wpływa na różnorodność mikrobiomu w jelitach. Nie zaobserwowano tego przy białym winie, piwie czy innych alkoholach.
Czytaj też: Jak powstaje smak czekolady?
Autorzy badania wzięli pod uwagę takie czynniki jak wiek, wagę, dietę czy status ekonomiczno-społeczny. Mimo to związek był dalej widoczny. Powodem zwiększonej różnorodności jest wiele polifenoli w czerwonym winie. Są to chemikalia obronne występujące w wielu owocach czy warzywach. Mają one wiele pozytywnych właściwości i służą jako paliwo dla drobnoustrojów w naszym organizmie.
Warto więc nie odmawiać kieliszka czerwonego wina np. do obiadu. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, ale skoro pozytywnie wpływa ono na nasz organizm (co potwierdza też wiele innych badań) to nie warto z niego rezygnować.
Czytaj też: KFC przetestowało roślinny zamiennik kurczaka od Beyond Meat
Źródło: Medicalxpress