Każdy z nas wie, że pomidory kupowane w sklepach nie są tak samo smaczne, jak te świeżo zerwane. Wynika to z faktu, że rolnicy preferują te gatunki, które dadzą radę przetrwać w trudnych warunkach – cierpi na tym smak.
Genom pomidora został zsekwencjonowany w 2012 roku. Dotyczyło to rasy Heinz 1706 i od tego czasu trwają także badania nad innymi odmianami. Naukowcy skupili się jednak nad wszystkimi genami z 725 różnych gatunków, w celu znalezienia nowych genów.
Czytaj też: NASA chce szybciej wrócić na Księżyc więc prosi o zastrzyk gotówki
Łącznie znaleziono ich 4873, które nie znajdowały się w Heinz 1706. W następnym kroku naukowcy postanowili znaleźć gen odpowiedzialny za smak. Okazuje się, że jest to TomLoxC, który dodaje do pomidorów nuty kwiatowe i owocowe, co nadaje im smak.
Teraz badacze chcą wykorzystać swoje wyniki w celu stworzenia znacznie smaczniejszych odmian pomidorów. Mają one zachowywać gen smaku oraz geny odpowiedzialne za przetrwanie. Kto wie, może niedługo nowe, znacznie smaczniejsze gatunki pomidorów pojawią się w supermarketach?
Czytaj też: Czy potraficie rozwiązać ten tajemniczy kod?
Źródło: Newatlas