Nowe, ekscytujące badanie pochodzi od naukowców z UC Berkeley. Opracowali oni drożdże piwne, które mogą produkować kilka głównych kannabinoidów występujących w marihuanie.
Drożdże to niesamowite mikroorganizmy. W szczególności jeden z gatunków, Saccharomyces cerevisiae, od tysięcy alt odgrywa główną rolę w życiu człowieka. Uczestniczy on w produkcji piwa czy nawet chleba. Nadejście inżynierii genetycznej pozwoliło na zaciągnięcie go do całkowicie nowych zadań.
Naukowcy coraz częściej znajdują nowe zastosowania medyczne kannabinoidów. Istnieje więc coraz większa potrzeba ich szybkiej, taniej oraz bezpiecznej produkcji. Marihuana nie jest wybitnie trudną do hodowania rośliną, ale wymaga sporych nakładów energii. Dodatkowo te najcenniejsze kannabinoidy występują w niej w dosyć małych ilościach co negatywnie wpływa na sens ich hodowania. Jak dodamy do tego problemy z ich ekstrakcją to sami widzimy, że należy pomyśleć o innych metodach.
Czytaj też: Wyspy Marshalla chcą podnieść swoje tereny
Badania wykazały, że dzięki dodaniu kilkunastu różnych genów drożdże mogą zacząć produkować różnorodne kannabinoidy, w tym kwas kannabiglikolowy, kwas tetrahydrokanabinolowy i kwas kanabidiolowy. Są to substancje znane powszechnie jako CBG, THC i CBD.
Ów sposób produkcji charakteryzuje się wysoką jakością oraz niskimi kosztami. Jest to także bezpieczniejszy oraz bardziej przyjazny dla środowiska sposób wytwarzania kannabinoidów.
Jednakże nowa metoda może także umożliwić naukowcom lepsze badanie niektórych rzadszych i nowo odkrytych kannabinoidów. Część z nich jest praktycznie niemożliwa do wyekstrahowania z roślin. Sama marihuana posiada ponad 100 różnych substancji chemicznych, z których wiele nigdy nie zostało dokładnie przebadanych przez naukowców.
Czytaj też: Niesamowicie rzadkie bliźniaki urodziły się w Australii
Źródło: Newatlas