Nowe badania pokazują, że w jabłkach jest około 90 milionów bakterii. Są więc one bardzo zdrowie dla naszego organizmu i każdy z nas powinien ich dosyć sporo jeść.
Te same badania pokazują, że znacznie więcej zdrowych bakterii posiadają jabłka ekologiczne. Mają one bardziej zróżnicowany i zrównoważony mikrobiom niż jabłka hodowane w tradycyjny sposób.
Czytaj też: Klimat zmienia się szybciej niż zwierzęta są w stanie się przystosować
Wiele organicznych jabłek miało szczepy Lactobacilli – są one całkowicie nieobecne w jabłkach uprawianych w konwencjonalny sposób. Te drugie mają za to grupę bakterii, która może zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Naukowcy sugerują, że profile mikrobiomów i przeciwutleniaczy powinny stać się standardową informacją żywieniową. Powinny one występować obok makroskładników, witamin czy minerałów.
Badacze chcą teraz sprawdzić, w jak bakterie różnią się pomiędzy różnymi odmianami jabłek i jak dokładnie wspierają one braci w naszych jelitach. Badania przeprowadzane są jednak w Australii, czyli należałoby je powtórzyć także w innych rejonach świata w celu ich potwierdzenia.
Czytaj też: Drzewo-wampir korzysta z zasobów innych drzew
Źródło: Livescience